Gezond eten is helemaal hip en zelf groente kweken wordt ook steeds gewilder. Een moestuinbak maakt het zelfs mogelijk om op een balkon of dakterras een lekkere wortel, sla, courgettes, tomaten of een andere favoriete groente te kweken. Hoewel bijna alle groentes mogelijk zijn, zullen bepaalde, grotere groentes of planten die diep wortelen moeilijker zijn. Maar de meeste groentes kun jij de komende zomer lekker vers uit eigen moestuinbak eten.
Gaat de moestuinbak de volkstuin vervangen?
Waarbij mensen vroeger een volkstuintje hadden, zien we dat die ruimte met het groeien van de steden niet meegegroeid is. Er is dus maar een beperkte ruimte beschikbaar. Ook balkons en dakterrassen zijn niet groot genoeg om een flinke moestuin aan te leggen. Wanneer je in de stad woont dan is een moestuinbak ideaal, misschien nog wel makkelijker dan een volkstuintje. Een moestuinbak is tussen de 40 en 60 cm breed en 100 tot 130 cm lang. Hiermee kan je met één moestuinbak al aan de slag. En een stukje van 40 cm bij een meter kun je vaak wel van je balkon of dakterras missen. Het is handig om naast de keuken jouw verse groente in de grond te hebben staan. Zo pak je tijdens het koken nog even een tomaatje, wat basilicum en een courgette wanneer je een lekkere pasta gaat maken.
Waar moet je rekening mee houden met stadstuinieren?
Wanneer je in de stad gaat tuinieren, hou dan rekening met het volgende. Anders dan op het platteland hebben steden een slechtere luchtkwaliteit. In de lucht is de concentratie fijnstof hoger. Zeker in de randstad kan dit een probleem zijn wanneer jij jouw verse groente gaat eten. De fijnstof komt op de groente en ook via de wortels kunnen kleine partikels in de plant terecht komen. Om gezond te eten is het belangrijk het volgende te doen:
- Was jouw groente altijd goed;
- Hou de luchtkwaliteit in de gaten, controleer hoeveel fijnstof er in jouw omgeving is;
- Zet eventueel jouw moestuinbak onder een afdak zodat je zelf schoon water kan geven aan de groenten;
- Gebruik schone potgrond wanneer je het volgende jaar weer gaat kweken. Vervang sowieso de bovenste laag grond;
- Heb je meerdere balkons? Plaats de moestuinbak dan niet aan de straatkant
- Woon je aan een drukke weg? Gebruik dan geen water uit een regenton, maar gebruik schoon kraanwater;
- Hou bij de keuze van het gewas rekening met welke planten fijnstof opnemen en welke niet;
- Plaats een schutting of andere planten naast je moestuinbak, deze vangen een deel van het vuil op.
Een moestuinbak kopen
Het hebben van een moestuin werkt stress verlagend en geeft je een prachtig inzicht in voeding en planten. Je kan zaden kopen en uitwisselen met de community. Ook de Albert Heijn moestuin plantjes kun je in een moestuinbak kweken. Koop boeken en meld je aan voor fora en social media kanalen om kennis te vergaren. Je doet bovendien een hoop inspiratie op. Ben jij al wat meer ervaren? Dan kun je ook leuk jouw eigen kennis, en foto’s van jouw groente, met de community delen.